Hjem / Partnere / Polen

Polen

Polen (polsk Polska), offisielt Republikken Polen (polsk Rzeczpospolita Polska) er et land i Sentral-Europa . Det ligger i midten av Europa , og grenser i vest mot Tyskland , i sør mot Tsjekkia og Slovakia , i øst mot Ukraina og Hviterussland , og i nord mot Østersjøen , Litauen og Russland (i form av Kaliningrad-enklaven ). Polen deler også sjøgrenser med Danmark og Sverige . Med et areal på 312 679 km² er Polen verdens 69. største land. Polens befolkning utgjør over 38,1 millioner mennesker, for det meste bosatt i store byer som Łódź , landets historiske hovedstad Kraków eller nåværende hovedstad Warszawa .

Den første polske staten oppstod i 966 , med et territorium som ligner på Polens moderne grenser. Polen ble et kongedømme i 1025 , og gikk i 1569 inn i en langvarig union med Storhertugdømmet Litauen og dannet Den polsk-litauiske realunion . Realunionen ble oppløst i 1795 , og Polen ble delt mellom sine naboland Russland , Preussen og Østerrike . Polen vant sin selvstendighet tilbake i 1918 etter første verdenskrig , men tapte den igjen under andre verdenskrig , da landet ble okkupert av Nazi-Tyskland og Sovjetunionen . Etter krigen ble Polen omdannet til et kommunistisk «østblokkland » under sovjetisk kontroll. I 1989 kvittet Polen seg med kommuniststyret, og landet ble uformelt kjent som «Den tredje polske republikk».

I dag er Polen et parlamentarisk demokrati bestående av seksten voivodskap , og er det sjette mest befolkede medlemsland i Den europeiske union . Landet er dessuten medlem i NATO , FN , OECD , WTO og flere andre internasjonale organisasjoner.